Historia

Escrima

By Grandmaster Steve Tappin

Escrima Conceptsin historia ja kehittyminen Isossa Britanniassa ja Länsi-Euroopassa.

Steve on Escrima concepts kamppailulajin perustaja, pääkouluttaja ja tutkija. Hän on harjoitellut nuoresta pojasta lähtien aloittaen nyrkkeilyllä, painilla ja karatella paikallisissa seuroissa ja kouluissa. Vuonna 1976 hän alkoi harjoitella Escrimaa Lontoossa ja oli ensimmäisten joukossa oppimassa ja myöhemmin opettamassa Escrimaa Euroopassa. 1977 loppupuolella hän huomasi lajin potentiaalin ja alkoi harjoitella totisemmin. Häntä kiehtoi kuinka henkilöt, jotka harjoittelivat aseilla olivat usein parhaita myös aseettomassa vapaassa sparrissa. Tästä oli todella paljon apua hänen toimiessaan myöhemmin portsarina/ovimiehenä Lontoon pubeissa, yökerhoissa, casinoilla ja turvamiehenä.

Työssään palomiehenä ja turvallisuusalalla hän joutui vaarallisiin tilanteisiin, vaikeisiin ympäristöihin ja olosuhteisiin, jotka pakottivat käyttämään aisteja ja kehoa eri tavoin. Tämän avulla hän oppi omakohtaisesti uhkista ja vaaroista pelkän teorian sijaan. Steve ymmärsi että parantaakseen tietämystään kamppailulajeista hänen tuli ymmärtää miten keho ja aseet toimivat. Näin ollen hän muutti ajattelutapaansa ja harjoitteluansa tukemaan tosi elämän katutilanteita. Näissä otettiin huomioon tilanteen vaarallisuudesta riippuen vähäinen voimankäyttö, kontrollointi ja agressiivinen käyttäytyminen.

Työskennellessään ovimiehenä hän huomasi mikä toimi ja mikä ei sekä mihin luottaa vaikeassa tilanteessa. Ovityöskentelyn seurauksena Steve oppi, että on stressin kontrollointi ja henkinen valmistautuminen ovat tärkeäitä ja hän opettaa nämä asiat myös hänen oppilailleen.

1990-luvulla Steve alkoi opettaa seminaareissa useille eri kamppailulajien edustajille, poliiseille, ovimiehille ja turvallisuusalan yrityksille ympäri maailman aina Etelä Amerikasta, Kiinasta, Hong Kongista ja Macaosta Itä ja Länsi Eurooppaan. Viimeisen kahdentoista vuoden aikana hän on keskittänyt aikansa Isoon Britanniaan ja Länsi Eurooppaan (11 maata). Tänä aikana Steve on esitellyt/opettanut keskiaikaisia asetaitoja monille ympäri maailman. Hän on Euroopan historiallisen taistelukillan perustajajäsen (EHCG), josta käytetään usein nimeä The Guild.

Tietoisuuden parantuessa Steve ymmärsi Escrima järjestelmää paremmin. Escriman tehokkuus kaikissa tilanteissa sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että Escrima järjestelmä oli paljon edellä aikaansa. Jatkuvan tutkiskelun, harjoittelun, ja hänen perheensä, ystäviensä sekä muiden kamppailulajien taitajien (ei ainoastaan Escrimadorit) neuvoilla ja avulla Steve jatkoi kehon ja asemekaniikan tutkimista ja siirtovaikutusta aseellisiin ja aseettomiin tekniikoihin. Steve ei tuolloin tiennyt, että hän tulisi kehittämään lajin Escrima Concepts -järjestelmäksi.

Vuonna 2002 Steve perusti Escrima Concepts lajin useiden henkilöiden auttamana ja tukemana. Steve ja hänen ohjaajansa rakensivat systeemin uudelleen muodostaakseen Escrima Conceptsin, koska he halusivat opettaa kokonaista järjestelmää.

”Melkein kolmenkymmenen vuoden tutkimuksen, opettamisen, matkustamisen, virheistä oppimisen, kehittämisen ja hyvän oman organisaation ymmärtämisen seurauksena meillä on vihdoin järjestelmä joka on suunniteltu toimimaan kaikille. Escrima Conceptsia opetteleville opetetaan asiat loogisessa järjestyksessä. Tämän seurauksena olemme tuottaneet vuosien ajan laadukkaita ohjaajia ja harjoittelijoita ympäri Euroopan. Lupaudumme opettamaan kaiken, emmekä koskaan salaa tietoa oppilailta, ei salaisuuksia vain kovaa työtä, hauskanpitoa ja omistautumista, tästä Escrima Conceptsissa on kyse harjoittelijoille ja yhteistyökumppaneille.”

Kokemustensa seurauksena Steve pyrkii jatkuvasti parantamaan Escrima Conceptsin tehokkuutta ja opetusmetodeja. Tämän seurauksena uudet oppilaat oppivat nopeammin, kuin häneltä meni samojen asioiden oppimiseen. Näin ollen oppilaat eivät ainoastaan opi koko Escrima Concepts järjestelmää kunnolla vaan he voivat tehdä sen lyhyemmässä ajassa.

Steve muistuttaa, että hän on ollut hyvin onnekas oppimistaan ja opiskelluista asioista ja että hänellä on ollut useita ohjaajia, hyviä ystäviä ja perheen tuki. Hän tuntee olevansa etuoikeutettu asemastaan ja hän haluaa jakaa kaiken 30 vuoden aikana oppimansa tiedon, jonka hän on analysoinut omien kokemustensa, työn, opiskelun, harjoittelun, opettamisen ja kamppailulajien tutkimisen kanssa. Näin hän haluaa edistää ja kehittää Escrima Concepts järjestelmää muiden avulla ja tuella. Hän toivoo, että jonakin päivänä hänen poikansa, ystävänsä, kollegansa ja ohjaajansa näyttävät hänelle kuinka järjestelmä voi kehittyä eteenpäin. Tällöin hän tietää, että hänen työnsä on valmis ja laji tulee jatkumaan, kun hän jää lopulta eläkkeelle.

Kung Fu (Wing Tsung)

Legendan mukaan WTg:n kehitti n.250 vuotta sitten nunna Ng Mui, joka oli yksi viidestä Shaolinin temppelin suuresta Kung Fu mestarista. Ng Mui oli ainoa, joka selvisi hengissä temppelin valtauksesta.

Kaikkien nykyisten taistelulajien sanotaan polveutuvan näiltä viideltä mestarilta, joiden oppeja nunna Ng Mui käytti hyväkseen kehittäessään WTg:n. Hän poisti muiden tyylien heikkoudet ja kehitti aivan uuden tyylin, jossa voimaa ei vastusteta voimalla vaan käytetään vastustajan omaa voimaa hyväksi. Tällä tavoin kooltaan pienemmän ja voimiltaan heikomman on mahdollista voittaa suurempi ja voimakkaampi vastustajansa. Myöhemmin tyyli opittiin tuntemaan nimellä Wing Chun nunna Ng Mui:n ensimmäisen oppilaan mukaan, joka oli Yim Wing Chun niminen nuori nainen. Vuonna 1949 Yip Man, jota pidetään nykyaikaisen Wing Chun/Tsung (lajin nimellä on monta kirjoitusasua, koska siitä on paljon erilaisia näkökulmia) suurmestarina toi tyylin Kiinasta Hong Kong:iin ja lopulta koko muun maailman tietoon.

Kuuluisin Yip Manin oppilas oli Bruce Lee ennen Leen muuttoa Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän kehitti oman tyylinsä (Jeet Kune Do), jossa on havaittavissa paljon Wing Chun -vaikutteita.

Wing Chun/Tsun/Tsung Euroopassa

Yip Manilla oli satoja oppilaita. Viimeisin heistä oli Leung Ting, joka oli ensin erään Yip Manin oppilaan opissa. Vasta sitten hän pääsi suuren mestarin yksityisoppilaaksi, joka ohjasi hänet lajin salaisuuksiin. Leung Ting toi lajin Eurooppaan yhdessä saksalaisen Keith Kernspechtin kanssa. Heidän myötään lajin kirjoitusasu muuttui muotoon Wing Tsun. Heidän oppilaansa oli espanjalainen Victor Gutierrez. Hän on Suomen pääkouluttajan Bernardo Rodriguesin sifu (oppi-isä). Bernardo edustaa nykyaikaisessa Wing Tsung -lajissa neljättä sukupolvea.

Sifu Bernardo Rodriguez (Pääasiallinen Kung Fu Sifuni)

Bernardo Rodriguez on kotoisin Espanjasta. Hän sai ensikosketuksensa kamppailulajeihin kahdeksanvuotiaana tutustuessaan Judoon. Tämän jälkeen hän jatkoi nyrkkeilyllä, potkunyrkkeilyllä, Muay Thailla, Shaolin Kung Fulla, Hapkidolla ja Wing Chunilla, kunnes hän löysi Leung Tingin taistelusysteemiin pohjautuvan Wing Tsun Kung Fun. Hän alkoi harjoitella Sifu Victor Gutierrezin opettamana. Sifu Victor erosi EWTO:sta (European Wing Tsun Organisation) vuonna 2009 ja perusti oman organissationsa Wing Revolution.

Espanjassa ollessaan Bernardo työskenteli useita vuosia ovimiehenä, turvallisuuspäällikkönä sekä henkivartijana. Näin hankittu kokemus antoi hänelle hyvää näkemystä katutaistelutilanteista, mikä puolestaan auttoi häntä antamaan oppilailleen aitoa näkökulmaa todelliseen taisteluun.

Muuttaessaan Suomeen 1994, Bernardo kotiutui Poriin, missä hän avasi ensimmäisen Wing Tsunia opettavan koulun 1996. Koulu kuului tuolloin SEWTO:n (Scandinavian Escrima and Wing Tsun Organisation), jonka pääkouluttajana silloin toimi Sifu Emin Boztepe. Tästä huolimatta Bernardo jatkoi harjoitteluaan Espanjassa Sifu Victor Gutierrezin ohjauksessa noin neljästä viiteen kertaa vuodessa.

Wing Tsunista Wing Tsungiin

Sifu Emin Boztepen erotessa EWTO:sta Bernardo päätyi itsekin eroamispäätökseen ja ajan saatossa hänen organisaationsa nimeksi muotoutui Wing Tsung Kung Fu. Bernardo opettaa edelleen Wing Tsung Kung fua.

Mikko Happonen

Olen saanut Kung Fu oppini pääasiassa Sifu Bernardolta (Wing Tsung Kung Fu Finland). Olen käynyt opettelemassa Kung Fua myös Thaimaassa Sifu Danny Xioungin, Espanjassa Sifu Salvador Sanchezin (Kung Fu Club Taows) ja Sifu Mikel Monteron (EVTF Ving Tsun) opissa. Viimeiset kahdeksan vuotta olen keskittynyt Escriman opiskeluun, josta otan paljon vaikutteita Kung Fun opettamiseen ja harjoitteluun.

It’s Good To Be Us!