Lajin historia

GRANDMASTER STEVE TAPPIN

Escrima Conceptsin historia ja kehittyminen Isossa Britanniassa ja Länsi-Euroopassa.

Steve on Escrima Concepts kamppailulajin perustaja, pääkouluttaja ja tutkija. Hän on harjoitellut nuoresta pojasta lähtien aloittaen nyrkkeilyllä, painilla ja karatella paikallisissa seuroissa ja kouluissa. Vuonna 1976 hän alkoi harjoitella Escrimaa Lontoossa ja oli ensimmäisten joukossa oppimassa ja myöhemmin opettamassa Escrimaa Euroopassa. 1977 loppupuolella hän huomasi lajin potentiaalin ja alkoi harjoitella totisemmin. Häntä kiehtoi kuinka henkilöt, jotka harjoittelivat aseilla olivat usein parhaita myös aseettomassa vapaassa sparrissa. Tästä oli todella paljon apua hänen toimiessaan myöhemmin portsarina/ovimiehenä Lontoon pubeissa, yökerhoissa, casinoilla ja turvamiehenä.

Työssään palomiehenä ja turvallisuusalalla hän joutui vaarallisiin tilanteisiin, vaikeisiin ympäristöihin ja olosuhteisiin, jotka pakottivat käyttämään aisteja ja kehoa eri tavoin. Tämän avulla hän oppi omakohtaisesti uhkista ja vaaroista pelkän teorian sijaan. Steve ymmärsi että parantaakseen tietämystään kamppailulajeista hänen tuli ymmärtää miten keho ja aseet toimivat. Näin ollen hän muutti ajattelutapaansa ja harjoitteluansa tukemaan tosi elämän katutilanteita. Näissä otettiin huomioon tilanteen vaarallisuudesta riippuen vähäinen voimankäyttö, kontrollointi ja agressiivinen käyttäytyminen.

Työskennellessään ovimiehenä hän huomasi mikä toimi ja mikä ei sekä mihin luottaa vaikeassa tilanteessa. Ovityöskentelyn seurauksena Steve oppi, että on stressin kontrollointi ja henkinen valmistautuminen ovat tärkeäitä ja hän opettaa nämä asiat myös hänen oppilailleen.

1990-luvulla Steve alkoi opettaa seminaareissa useille eri kamppailulajien edustajille, poliiseille, ovimiehille ja turvallisuusalan yrityksille ympäri maailman aina Etelä Amerikasta, Kiinasta, Hong Kongista ja Macaosta Itä ja Länsi Eurooppaan. Viimeisen kahdentoista vuoden aikana hän on keskittänyt aikansa Isoon Britanniaan ja Länsi Eurooppaan (11 maata). Tänä aikana Steve on esitellyt/opettanut keskiaikaisia asetaitoja monille ympäri maailman. Hän on Euroopan historiallisen taistelukillan perustajajäsen (EHCG), josta käytetään usein nimeä The Guild.

Tietoisuuden parantuessa Steve ymmärsi Escrima järjestelmää paremmin. Escriman tehokkuus kaikissa tilanteissa sai hänet vakuuttuneeksi siitä, että Escrima järjestelmä oli paljon edellä aikaansa. Jatkuvan tutkiskelun, harjoittelun, ja hänen perheensä, ystäviensä sekä muiden kamppailulajien taitajien (ei ainoastaan Escrimadorit) neuvoilla ja avulla Steve jatkoi kehon ja asemekaniikan tutkimista ja siirtovaikutusta aseellisiin ja aseettomiin tekniikoihin. Steve ei tuolloin tiennyt, että hän tulisi kehittämään lajin Escrima Concepts -järjestelmäksi.

Vuonna 2002 Steve perusti Escrima Concepts lajin useiden henkilöiden auttamana ja tukemana. Steve ja hänen ohjaajansa rakensivat systeemin uudelleen muodostaakseen Escrima Concept:n, koska he halusivat opettaa kokonaista järjestelmää.

”Melkein kolmenkymmenen vuoden tutkimuksen, opettamisen, matkustamisen, virheistä oppimisen, kehittämisen ja hyvän oman organisaation ymmärtämisen seurauksena meillä on vihdoin järjestelmä joka on suunniteltu toimimaan kaikille. Escrima Conceptsia opetteleville opetetaan asiat loogisessa järjestyksessä. Tämän seurauksena olemme tuottaneet vuosien ajan laadukkaita ohjaajia ja harjoittelijoita ympäri Euroopan. Lupaudumme opettamaan kaiken, emmekä koskaan salaa tietoa oppilailta, ei salaisuuksia vain kovaa työtä, hauskanpitoa ja omistautumista, tästä Escrima Conceptsissa on kyse harjoittelijoille ja yhteistyökumppaneille.”

Kokemustensa seurauksena Steve pyrkii jatkuvasti parantamaan Escrima Conceptsin tehokkuutta ja opetusmetodeja. Tämän seurauksena uudet oppilaat oppivat nopeammin, kuin häneltä meni samojen asioiden oppimiseen. Näin ollen oppilaat eivät ainoastaan opi koko Escrima Concepts järjestelmää kunnolla vaan he voivat tehdä sen lyhyemmässä ajassa.

Steve muistuttaa, että hän on ollut hyvin onnekas oppimistaan ja opiskelluista asioista ja että hänellä on ollut useita ohjaajia, hyviä ystäviä ja perheen tuki. Hän tuntee olevansa etuoikeutettu asemastaan ja hän haluaa jakaa kaiken 30 vuoden aikana oppimansa tiedon, jonka hän on analysoinut omien kokemustensa, työn, opiskelun, harjoittelun, opettamisen ja kamppailulajien tutkimisen kanssa. Näin hän haluaa edistää ja kehittää Escrima Concepts järjestelmää muiden avulla ja tuella. Hän toivoo, että jonakin päivänä hänen poikansa, ystävänsä, kollegansa ja ohjaajansa näyttävät hänelle kuinka järjestelmä voi kehittyä eteenpäin. Tällöin hän tietää, että hänen työnsä on valmis ja laji tulee jatkumaan, kun hän jää lopulta eläkkeelle.

”Meillä on nyt erittäin menestyksekäs ja sosiaalinen organisaatio, joka kasvaa tasaisesti joka vuosi.”

Suomessa Escrima Concepts peruskursseja järjestetään keväällä ja syksyllä. Lue lisää peruskursseista täältä.

It’s Good To Be Us!